Škola chutí aneb Vnímáme jídlo všemi smysly

Proč vzdělávat smysly?

  • Smysly hrají v našich každodenních životech zásadní roli. Tato role má klíčový vliv na to, jak se rozhodujeme a jak žijeme.
  • Opakovaná a vždy stejná chuť mnoha průmyslových výrobků v kombinaci s masivním nadužíváním sladidel, soli a umělých aromat, vede k postupnému snížení citlivosti chuti, což zase vytváří potřebu ještě většího použití těchto látek. 
  • Výsledné návyky se poté promítají do omezené citlivosti a neschopnosti rozpoznat a ocenit rozmanitost chutí „přírodních“ potravin, jako jsou místní a sezónní ovoce a zelenina. Příliš často jsou tyto vlastnosti opomíjeny ve prospěch bezkrevných skleníkových plodin. Situace je vážná. 

Naše metodika:

  • Učení a změna pomocí zážitků
  • Úlohy jednotlivých smyslů – přizpůsobené různým věkovým kategoriím 
  • Společný jazyk pro porozumění a výměnu – pracujeme jako tým. Více o projektu zde. 

Naše další programy:

Ke kořenům chuti (To the Origins of Taste)

Popis: Pomocí zábavných her vysvětlujeme druh chutí a původ potravin

Pro koho: nejvhodnější pro děti od 3 do 12 let.

Kde: školy, farmářské trhy…

Chuť mé země (The Taste of my Land)

Popis: Představení specifických produktů daného regionu formou ochutnávek či kurzů vaření (Chuť Jižních Čech, Chuť chleba, Chuť Itálie… )

Pro koho: dospělí či rodiny s dětmi

Kde: školy, farmářské trhy, zemědělské akce…

Chutný talíř (The Tasty Plate)

Popis: Kurzy vaření na dané téma / skupiny surovin (luštěniny, obiloviny, hovězí, ryby…)

Pro koho: dospělí nebo děti od 6 do 12 let.

Kde:  místo s kuchyňským vybavením a zázemím