Slow Food Prague
Jezte pomalu, žijte dlouho.
Zachování poctivého přístupu k jídlu jako hodnotě je celosvětovým tématem. Hnutí Slow Food vzniklo v roce 1986 v Itálii, v roce 1989 došlo k ustanovení světové organizace.
Dnes je hnutí zastoupeno již ve 160 zemích světa a zahrnuje kolem milionu členů.
Podílejte se s námi na propojení sítě místních výrobců s rodinami a gastronomickými provozy, hledejte s námi přímé a alternativní způsoby, jak dostat potraviny od malých výrobců k odběrateli.
Úkol hnutí Slow Food
Obrátit pozornost ke kultuře stolování, chránit a vychutnávat místní produkty, které by mohly být odsouzeny k zániku na úkor mezinárodní standardizace potravinářských výrobků a rychle se rozvíjející “kultury Fast Food”. Členové hnutí prosazují místní produkty, domácí odrůdy plodin a upozorňují na dávno zapomenuté recepty.
Slow Food a Česká Republika
V ČR vzniklo první Convivium SF v roce 2000. Jeho základní orientace byla zaměřená především na enologii. Členy byly především cizinci žijící v ČR a dorozumívacím jazykem byla angličtina. Obnovená organizace Slow Food Prague mluví česky a klade si za úkol respektovat hlavní záměry mezinárodního hnutí Slow Food především v těchto oblastech:
- Podporovat a prosazovat konzumaci domácích potravinářských produktů.
- Prostřednictvím přednáškové činnosti seznamovat veřejnost s historií a chutěmi české i mezinárodní gastronomie.
- Organizovat odborné semináře a degustace v ČR i v zahraničí.
- Poskytovat informace o možnostech účasti na zahraničních akcích SF.
- Spolupracovat s regiony při podpoře lokální kvalitní gastronomie a cestovního ruchu.
- Vybírat a podporovat dobré, čisté a poctivé potravinářské výrobky.
- Podporovat společné stolování, jako formu společného setkání v rodině, komunitě, i společností mezinárodní úrovně.
Slow Food a děti
I děti mají nárok poznat kulturu stolování s pestrou nabídkou lokálních a sezonních specialit vycházejících ze zemědělských tradic minulých generací.
Našimi osvětovými aktivitami a projekty určenými dětem a jejich rodičům podporujeme vztah k jídlu jako hodnotě, nikoli jako ke zboží.
Máte-li zájem přímo se s námi podílet na akcích pro děti nebo jste-li kuchaři s láskou k práci s dětmi, přidejte se do našeho týmu v některém z projektů.
Rádi vás uvítáme!
Kontakt: blanka@slowfood.cz