Švestkové blaho

Také přeměřujete pravítkem velikost kousků ovoce v jogurtu a vnímáte  jejich intenzívní chuť? A také se podivujete skutečnosti,  proč jste si dosud nevšimli, že ta jahoda či višeňje tak převelice  barevná a navoněná?

Právě pro vás je ideální následující recept naší rodiny:
Na nejbližším trhu nebo v  obchodě se zeleninou zakupte ½ kg švestek s nápisem “Česko” na škatuli.
Doma pak postupujte takto:

ž00 g švestek
2 lžíce cukru ( popř. 1-2 lžíce medu)
2 dl vody
3 ks hřebíčk
špetka skořice
½ hvězdičky badyánu

Omyté švestky nakrájíme na poloviny a dáme do hrnce, zalijeme 2 dl vody, přidáme cukr nebo med a koření.

Vaříme na mírném ohni do konsistence hustšího kompotu. Vezmeme hrnec z ohně a do kompotu  přidáme šťávu z 1/2 citronu. Promícháme, případně ještě dle chuti dosladíme.

Vše necháme vychladnout a uložíme v uzavírací nádobě v lednici. Druhý den chlazené švestky přidáváme do jogurtu, smetany, tvarohu či pudinkových krémů, abychom se  ubezpečili, že tento jednoduchý recept je  v naší rodině  nositelem jména „Švestkové blaho“ zcela oprávněně.

Článek z kategorie: | 29. 8. 2012 | Blanka