Švestkové blaho
Také přeměřujete pravítkem velikost kousků ovoce v jogurtu a vnímáte jejich intenzívní chuť? A také se podivujete skutečnosti, proč jste si dosud nevšimli, že ta jahoda či višeňje tak převelice barevná a navoněná?
Právě pro vás je ideální následující recept naší rodiny:
Na nejbližším trhu nebo v obchodě se zeleninou zakupte ½ kg švestek s nápisem “Česko” na škatuli.
Doma pak postupujte takto:
ž00 g švestek
2 lžíce cukru ( popř. 1-2 lžíce medu)
2 dl vody
3 ks hřebíčk
špetka skořice
½ hvězdičky badyánu
Omyté švestky nakrájíme na poloviny a dáme do hrnce, zalijeme 2 dl vody, přidáme cukr nebo med a koření.
Vaříme na mírném ohni do konsistence hustšího kompotu. Vezmeme hrnec z ohně a do kompotu přidáme šťávu z 1/2 citronu. Promícháme, případně ještě dle chuti dosladíme.
Vše necháme vychladnout a uložíme v uzavírací nádobě v lednici. Druhý den chlazené švestky přidáváme do jogurtu, smetany, tvarohu či pudinkových krémů, abychom se ubezpečili, že tento jednoduchý recept je v naší rodině nositelem jména „Švestkové blaho“ zcela oprávněně.