Zvěřinové ragú na tmavém pivu

0,6 kg očištěné zvěřiny (např. kančí plece), 10 dkg očištěné kořenové zeleniny, 10 dkg cibule, trocha tuku, trocha rajského nebo šípkového protlaku, divoké koření, ocet, citron, hladká mouka, švestková povidla, brusinkový kompot, sůl, 0,5 l velmi silného tmavého piva (např. typu Porter)

Na tuku připravíme tmavší základ z cibule, kořenové zeleniny, rajského protlaku a cukru, zastříkneme octem, přidáme koření, zalijeme pivem a povaříme. Maso nakrájené na menší kousky se orestuje, přelije procezeným základem a dusí doměkka. Maso vyjmeme a základ podle potřeby dohustíme jíškou, přidáme povidla, brusinkový kompot, citrónovou šťávu, krátce povaříme a vzniklou omáčkou maso opět zalijeme.
Jako příloha se hodí bramborové krokety, noky nebo jemný karlovarský knedlík.

| 10. 3. 2009 | Slow Food