Buď láska!
To je ukrajinský výraz pro prosím.
Plno lásky a dobré nálady panovalo v sobotu 10. prosince na spořilovském trhu. Tam jsme tentokrát pozvali ukrajinské kuchařky z Potravinové banky Praha. Jídla, která jsme představili českým sousedům, budila naprosté nadšení. A tak se někteří vrátili k našemu stánku třikrát. Snižka a Svitlana se podělily o recepty na boršč, pampušky a pirohy plněné zelím a houbami. U našeho stánku jsme přivítali také děti, které se formou pexesa seznámily se základními ukrajinskými slovíčky z oblasti stolování. Těší nás, že jsme mohli přispět k integraci našich ukrajinských přátel.
Akce byla pořádaná v rámci projektu “Žijeme na čtyřce společně 2022” na integraci cizinců spolufinancovaného Ministerstvem vnitra ČR. Finančně nás podpořila Praha 4. Děkujeme!
Recept na ukrajinský boršč podle Oleny:
Suroviny:
po 150 g hovězí kližky, hovězího předního s kostí a vepřové plece
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
pepř a sůl
1 cibule
80 g špeku
150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
200 g hlávkového zelí
100 g kysaného zelí
200 g konzervovaných rajčat
1 lžička mleté papriky
3 červené řepy
100 g brambor
citron nebo ocet na dochucení
zakysaná smetana a čerstvý kopr k servírování
Postup:
Nejdříve připravíme vývar ze všech druhů masa. Vývar táhneme obvyklým způsobem s bobkovým listem, novým kořením, pepřem a solí. Vysráženou bílkovinu sbíráme, aby byl vývar čistý. Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme nadrobno, stejně tak zelí. Na pánvi necháme zesklovatět špek, přidáme zeleninu, oba druhy zelí a osmahneme. Pak přidáme rajčata i s nálevem, mletou papriku a vše provaříme. Scedíme vývar, maso nakrájíme na kousky a vrátíme do vývaru, přidáme provařenou zeleninu, k tomu také na kostky nakrájenou červenou řepu a nakrájené brambory. Až vše změkne, dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, případně octem. Na talíři zdobíme boršč zakysanou smetanou a čerstvým koprem.