Buď láska!

To je ukrajinský výraz pro prosím.

Plno lásky a dobré nálady panovalo v sobotu 10. prosince na spořilovském trhu. Tam jsme tentokrát pozvali ukrajinské kuchařky z Potravinové banky Praha. Jídla, která jsme představili českým sousedům, budila naprosté nadšení. A tak se někteří vrátili k našemu stánku třikrát. Snižka a Svitlana se podělily o recepty na boršč, pampušky a pirohy plněné zelím a houbami. U našeho stánku jsme přivítali také děti, které se formou pexesa seznámily se základními ukrajinskými slovíčky z oblasti stolování. Těší nás, že jsme mohli přispět k integraci našich ukrajinských přátel.

Akce byla pořádaná v rámci projektu “Žijeme na čtyřce společně 2022” na integraci cizinců spolufinancovaného Ministerstvem vnitra ČR. Finančně nás podpořila Praha 4. Děkujeme!

 

Recept na ukrajinský boršč podle Oleny:

 

Suroviny:

po 150 g hovězí kližky, hovězího předního s kostí a vepřové plece

2 bobkové listy

4 kuličky nového koření

pepř a sůl

1 cibule

80 g špeku

150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)

200 g hlávkového zelí

100 g kysaného zelí

200 g konzervovaných rajčat

1 lžička mleté papriky

3 červené řepy

100 g brambor

citron nebo ocet na dochucení

zakysaná smetana a čerstvý kopr k servírování

 

Postup:

Nejdříve připravíme vývar ze všech druhů masa. Vývar táhneme obvyklým způsobem s bobkovým listem, novým kořením, pepřem a solí. Vysráženou bílkovinu sbíráme, aby byl vývar čistý. Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme nadrobno, stejně tak zelí. Na pánvi necháme zesklovatět špek, přidáme zeleninu, oba druhy zelí a osmahneme. Pak přidáme rajčata i s nálevem, mletou papriku a vše provaříme. Scedíme vývar, maso nakrájíme na kousky a vrátíme do vývaru, přidáme provařenou zeleninu, k tomu také na kostky nakrájenou červenou řepu a nakrájené brambory. Až vše změkne, dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, případně octem. Na talíři zdobíme boršč zakysanou smetanou a čerstvým koprem. 

| 12. 12. 2022 | Eva Rýznerová