Chleba, který se dělá pomalu

Mouka, voda sůl.  Pro přípravu kváskového chleba by měly dobrému pekaři vystačit jen tyto tři základní suroviny. Umění starých pekařských mistrů ožívá pod rukama jihočeských pekařů z pekárny Chleba se solí.

 

„Jsme přátelé, dvě rodiny pekařů, cukrářů a architektů a společně tvoříme místo a hodnoty, které nás naplňují. Utváříme tak chléb tradičních hodnot, ze surovin, které jsou nejbohatší a tento chléb lámeme v prostorách, který je naplňuje vzpomínkami i moderními zásahy. Není to jen chléb nebo interiér prodejny, je to celkový koncept a společná víra v dokonalost,“ popisuje Jakub Pavlovský filozofii pekárny Chleba se solí.

Jak se peče dobrý chleba

Naši předkové věděli, že základem chleba je kvalitní mouka a zcela se obešli bez pečicích směsí s přídatnými látkami. Zrna ze starodávných odrůd v bio kvalitě si jihočeští pekaři obstarávají od českých farmářů. Zrní melou v kamenných mlýnech za nízkých teplot (do 40 °C). Díky tomu se v mouce zachovají výživné látky. Když se mouka smíchá s vodou z Novohradských hor, která je přirozeně bez chemikálií a mikroplastů, vzniká kvas, základ budoucího chleba. Díky kvasu proběhne fermentace přirozeně a proces kynutí se obejde bez laktózy. Kváskový chleba je zdrojem probiotik a prebiotik a je bezproblémově stravitelný.

Když se zadělá na chleba, nechá se těsto zrát při nízké teplotě (5-8 °C) až 48 hodin, aby došlo k procesu mléčného kvašení. Chléb je připravený k prvnímu pečení! Poté se nechají bochníky 2 hodiny odpočinout a pečou se podruhé. A nastává slavnostní finále – řemeslně upečený chleba se zvonivou kůrkou se může začít prodávat zákazníkům, kteří oceňují kvalitu.

Ve dvou prodejnách Chleba se solí najdete kromě kváskového chleba široký sortiment pečiva a zákusků. Dopřát si můžete také malou svačinku nebo výbornou kávu. Na prahu vás přivítá hřejivá vůně chleba, která vás vtáhne dovnitř.

RYCHLÝ KONTAKT:

+420 602 757 515

PRODEJNY:

VČELNÁ

Třída 5. května 5

373 82 Včelná

pondělí–pátek: 7.30–18.00

sobota: 7.30–13.30

neděle: zavřeno

 

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Česká 154/36

370 01 České Budějovice

pondělí–pátek: 7.30–18.00

sobota: 7.30–12.00

neděle: zavřeno

Text: Eva Rýznerová/Slow Food ® Prague, Foto: Chleba se solí

| 12. 9. 2019 | Eva Rýznerová