Zelňačka z trhu

Vyzkoušejte recept na naši zelňačku. A přijďte v sobotu 29. 4. 2023 na farmářský trh na Spořilově, kuchařky z Potravinové banky Praha budou vařit oblíbený boršč!
Zelňačka s uzeným masem a klobásou
Suroviny:

150 g cibule

100 g sádla

200 g vepřové krkovičky

200 g uzené plece

400 g pikantní uzené klobásy (část odložíme na zdobení)

mletá sladká i pálivá červená paprika

1 l vody

několik kuliček černého pepře a nového koření

bobkový list

kmín

500 g kysaného zelí i s nálevem

200 ml kysané smetany

Postup:

1. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle v hrnci. Maso nakrájené na kostky orestujeme na sádle a cibuli, přidáme nakrájenou uzenou plec, posypeme mletou paprikou a promícháme. Zalijeme vodou, přidáme bobkové listy, černý pepř, kmín a sterilizované kysané zelí i s nálevem a jen lehce posolíme. Zalijeme vodou a přivedeme k varu.

2. Zelňačku provaříme.

3. Klobásu nakrájíme na kolečka a dáme do polévky. Krátce povaříme.

4. Každou porci zelňačky ozdobíme lžící zakysané smetany a dvěma kolečky studené klobásy. Zelňačka se tím zvýrazní.

 

| 28. 4. 2023 | Eva Rýznerová