Zelňačka z trhu
150 g cibule
100 g sádla
200 g vepřové krkovičky
200 g uzené plece
400 g pikantní uzené klobásy (část odložíme na zdobení)
mletá sladká i pálivá červená paprika
1 l vody
několik kuliček černého pepře a nového koření
bobkový list
kmín
500 g kysaného zelí i s nálevem
200 ml kysané smetany
Postup:
1. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle v hrnci. Maso nakrájené na kostky orestujeme na sádle a cibuli, přidáme nakrájenou uzenou plec, posypeme mletou paprikou a promícháme. Zalijeme vodou, přidáme bobkové listy, černý pepř, kmín a sterilizované kysané zelí i s nálevem a jen lehce posolíme. Zalijeme vodou a přivedeme k varu.
2. Zelňačku provaříme.
3. Klobásu nakrájíme na kolečka a dáme do polévky. Krátce povaříme.
4. Každou porci zelňačky ozdobíme lžící zakysané smetany a dvěma kolečky studené klobásy. Zelňačka se tím zvýrazní.