Český mák není opium, ale náplň v koláčích

Tak, o tom se přijela přesvědčit o letošních prázdninách
novinářka Gabriela z amerického prestižního časopisu SAVEUR.

Spolu s ní jsme během jejího
třídenního pobytu udělali okruh českými specialitami v různých částech ČR. Od Krchleb u Domažlic do Tábora, pak kousek  do Jezeří, přes lány máku u Benešova do Prahy. Druhý den do Loučně.

Cesta byla zaměřena na celkové poznání máku jako potraviny, jejíž největším
výrobcem   je  právě Česká republika. Poznávali jsme recepty
vyrobené profesionály i soukromými osobami. Důkaz tradice, kterou jsme
nezapomněli, je naprosto hmatatelný: Tradiční koláče z Krchleb, několik úprav  závinu a koláčků v Táboře U Veselých, Šárčin nebesky dobrý lehký koláč z maku a borůvek a palačinky plněné mákem a švestkami, pak makové buchty jako z pohádky upekla Kristínka z Prahy a nakonec jsme ochutnali čápy s mákem na zámku v Loučeni.

Provedli jsme i statistické šetření o použití máku na jídelníčku pražských restaurací. Ze dvaceti menu, které jsme prohlíželi, jsme našli DVĚ restaurace, které nybízejí moučníky s použitím máku. Mák vysoké kvality, který se v České republice pěstuje, jde především na vývoz. Patří sem i delikátní druh bílého máku, který svou sladkou chutí připomíná oříšky.

Kromě žlutých polí jsou u nás vidět i pole nádherných květů, plodící tradiční produkt, který u nás ochutnává celý svět.

 

 

 

 

Článek z kategorie: , | 31. 8. 2011 | Blanka